Voortgangstoetsen heb je bij bijna elke geneeskunde opleiding. Overal zijn ze misschien net wat anders ingericht, maar over het algemeen vindt iedereen ze vervelend. Toch zijn ze erg belangrijk. Vaak moet je ze halen om verder te mogen met je volgende coschap of naar je volgende jaar. En begrijpelijk ook, want als dokter in spe is het belangrijk dat je kennis goed up to date is en blijft. Maar hoe pak je dat nou aan, het leren van zo’n voortgangstoets? Het is vaak een toets die namelijk gaat over, tja, alles. Dus waar begin je dan? Leer je überhaupt wel? Met deze tips maak je het studeren voor je voortgangstoets van geneeskunde misschien net iets makkelijker.

  • Besef wat er vanaf hangt. Kan je echt niet verder met je studie zonder deze toets gehaald te hebben? Even kiezen op elkaar en gaan dan!
  • Begin met iets leren wat je leuk vindt. Als je iets gaat bestuderen waar je interesse ligt, is het veel makkelijker om te beginnen. Mocht dat het enige zijn wat je leert, dan is het maar toch mooi meegenomen.
  • Bedenk voor jezelf wat je nog ongeveer weet en waar je werkelijk alles van bent vergeten. Het is dan handiger om te beginnen met het onderwerp waar je niets meer over weet. Daar haal je de meeste winst uit.
  • Spreek met jezelf bepaalde tijdvakken af. Bijvoorbeeld dat je maximaal een half uur aan een bepaald college of onderwerp besteed. Zo voorkom je dat je verdrinkt in de hoeveelheid stof en kan je meer onderwerpen globaal behandelen. 
  • Sta je nog aan het begin van je studie geneeskunde en zijn voortgangstoetsen nog toekomstmuziek voor je? Pak dan een notitieboek en maak aantekeningen over onderwerpen die je lastig vindt. Dit kan je er dan bij pakken als je gaat leren voor je voortgangstoets. 
  • Soms zijn er oefentoetsen beschikbaar, zodat je kunt oefenen met het type vragen. Dit kan handig zijn om te doen. Sommige mensen worden er juist alleen maar nerveus van. Deze mensen doen er misschien goed aan om er alleen een blik op te werpen zodat je weet wat je kunt verwachten. 

Heb jij nog handige tips voor voortgangstoetsen?