Over ons

 

Wij zijn Dorothee en Noa, twee geneeskunde studenten uit Utrecht. Wij wilden graag iets betekenen voor onze medeco’s en kwamen op het idee om een boek te schrijven die als leidraad tijdens je coschap kan dienen. Onze eigen ervaringen, die van studiegenoten en advies van artsen hebben wij gebundeld om een zo compleet mogelijk boek te maken die je zonder kleerscheuren door je coschap heen kan helpen!

 

ons verhaal

Noa

Mijn naam is Noa, ik ben 26 jaar, en ik woon en studeer in Utrecht. Ik sport graag: hardlopen, fietsen, zwemmen, voetballen, count me in! Verder hou ik lekker afgezaagd van de piano, reizen, en de bananen express te lang laten liggen waardoor ze omgetoverd moeten worden tot bananencake.

Mijn eerste coschap herinner ik mij nog als de dag van vandaag, wat was ik zenuwachtig zeg! Je hebt allerlei verhalen gehoord en gelezen en toch weet je eigenlijk nog steeds niet wat je kan verwachten. Tijdens mijn coschappen ben ik gegroeid, als persoon en als opkomend arts. Er zijn ontzettend veel dingen die je kunt leren, zien en doen, en er zijn evenveel hobbels die je onderweg moet overkomen (en overwinnen).

Terugkijkend had ik graag concreet advies gehad, zowel voor mijn eerste coschap als voor het zoveelste dat ik nu loop. Natuurlijk wissel je veel ervaringen en tips onderling uit, maar hoe mooi zou het zijn als je ook tips kunt krijgen van studenten die anders in de coschappen zijn, de dingen anders aanpakken, of die bijvoorbeeld al veel verder in hun coschappen zijn en nog weer andere tips kunnen geven!?

Toen ik tijdens de opleiding Dorothee ontmoette konden we het gelijk goed vinden, we waren een goed team. Op een doodnormale dag opperde Dorothee dat ze eigenlijk al een tijd met de gedachte speelde om een boek te maken over de coschappen, genaamd co-llaps. Wat een ontzettend goed idee, dacht ik, daar wil ik graag aan mee werken! Allebei even verbaasd zijn we gewoon in het diepe gesprongen en begonnen aan deze toffe onderneming. You live, you learn, waarom zou je dit niet delen met een zo groot mogelijk publiek? Enjoy en succes met de coschappen!

Dorothee

En ik ben Dorothee, net als Noa 26 jaar en geneeskunde student in Utrecht. Ook ik herinner me mijn eerste coschap nog als de dag van gisteren. Inmiddels zitten er alweer heel wat coschappen op en is er ook de nodige ervaring opgedaan. Er zijn nu zo veel dingen waarvan ik had gewild dat iemand ze me eerder had verteld en dat ik ze eerder had geweten. En wie ben ik dan om, als fervent schrijfliefhebber, die ervaringen niet te willen delen met de groene en doorgewinterde co? We zitten immers in hetzelfde schuitje en ik geloof er heilig in dat we elkaar moeten helpen waar kan.

Nadat ik al een hele tijd met het idee om een boek te schrijven voor en door coassistenten in mijn hoofd had rondgelopen, besloot ik het idee te delen met Noa. Tot mijn grote verbazing was ze meteen erg enthousiast. Zonder haar was ik er nooit mee aan de slag gegaan en kijk eens waar we nu eens staan. Ik had altijd al gedroomd van een eigen boek, een eigen onderneming en die droom lijkt nu, naast de grote droom om arts te worden, echt uit te komen. Hoe tof is dat?

Even wat meer over mij persoonlijk: Naast schrijven en coschappen lopen, heb ik gelukkig nog wel wat vrije tijd over. In deze heilige uurtjes werk ik als triagist op de huisartsenpost, ga ik naar dansles of yogales, bak ik koekjes en blondies en kijk ik graag samen met mijn vriend een leuke serie op Netflix (La casa de papel is een favoriet). Daarnaast ben ik graag buiten in de natuur en hou ik erg van op vakantie gaan, van naast de deur tot aan de andere kant van de wereld.

Ik hoop dat jullie net zo veel plezier aan coschappen beleven als ik, ondanks dat het soms niet altijd even makkelijk is. En zo niet, dan weet je pas echt waar je co-llaps voor nodig hebt. Veel leesplezier op onze website en in het boek dat nog gaat komen!

 

Liefs, Noa & Dorothee

Bijbanen en CV van de geneeskundestudent

CV-building en bijbanen, naast je studie geneeskunde krijgen deze zaken ook veel aandacht. Bouw jij als coassistent aan je CV of heb je een bijbaan?

De ins en outs van een semi arts stage

Wat is een semi arts? Een semi arts is een co-assistent die geëvolueerd is naar het laatste jaar van de master. Het is dus een zesdejaars co die vanwege zijn of haar inmiddels jarenlange ervaring semi arts genoemd mag worden. Ik kan mij een les herinneren waarin we...

Imposter syndrome tijdens coschappen: 8 tips

In onze eerdere blog kon je lezen over onze eigen ervaringen met het imposter syndrome. Bij dit syndroom ben je continu bang om door de mand te vallen. Zelf heb ik daar nog wel eens last van tijdens mijn coschappen. Daarom hebben we een aantal handige tips verzameld...

Co-llaps

Wil je meer weten over co-llaps? Of wil je meer lezen, meer tips en meer verhalen? Neem dan eens een kijkje op de pagina over het boek!