Iedereen krijgt er tijdens zijn studie geneeskunde mee te maken: keuzecoschappen. Oftewel een aantal weken tot maanden waarin jij zelf mag bedenken wat voor coschap je gaat lopen en waar. Super leuk natuurlijk dat je helemaal zelf mag kiezen, maar soms kun je een beetje verdwaald raken in de enorme hoeveelheid opties. Vaak zijn er vele documenten beschikbaar om je verder te helpen om je keuzecoschap te regelen, maar daardoor zie je juist door de bomen het bos niet meer. In deze blog geven we je een keuzecoschap stappenplan. Van A tot Z, wij helpen je op weg om je keuzecoschap tot een succes te maken.

Fase 1: Je keuzecoschap plek kiezen

De allereerste fase in het keuzecoschap proces is het kiezen van jouw plek. Hierin spelen verschillende factoren een rol: wat vind je leuk? Wat wil je graag leren? Wil je in Nederland of in het buitenland je coschap lopen? Met deze tips kom je wel tot een goede plek:

  • Stap 1: begin op tijd met nadenken wat je wilt! Er gaat meer tijd overheen dan je denkt om emailadressen te googelen, mailtjes te sturen en antwoord te krijgen en je definitieve goedkeuring te krijgen. 
  • Stap 2: wil je je keuzecoschap in Nederland doen of in het buitenland? Als je je keuzecoschap in het buitenland wilt lopen, dan zul je wat eerder moeten starten met het regelen van je coschap. Vaak is er vanuit de faculteit of de universiteit de mogelijkheid om hulp te krijgen.
  • Stap 3: wil je binnen of buiten het ziekenhuis je coschap lopen? 
    • Stap 3a: als je binnen het ziekenhuis coschap wilt lopen, dan kom je al snel uit bij de verschillende medische specialismen. Je kunt kiezen om bijvoorbeeld nogmaals bij de neurologie te kijken. Maar je kunt ook kijken of je je keuzecoschap kunt lopen bij een specialisme waar je anders niet zou komen, zoals de radiologie. 
    • Stap 3b: wil je buiten het ziekenhuis coschap lopen? Dan zijn de mogelijkheden letterlijk eindeloos. Misschien denk je al snel aan een keuzecoschap bij een huisarts, maar je kunt ook denken aan public health. Hieronder vallen onder andere de GGD, maar je zou ook kunnen kijken bij een verpleeghuis of een instantie voor verstandelijk gehandicapten. Een ander populier vakgebied voor een keuzecoschap is de revalidatiegeneeskunde. Of wat dacht je van bedrijfsgeneeskunde of verzekeringsgeneeskunde? Maar durf ook out of the box te denken. Want lang niet alle artsen gaan als arts aan het werk. Je kunt denken aan wetenschappelijk onderzoek, maar kijk ook eens of je meer kunt leren binnen de media of bij bedrijven. Een paar ideeën: de Vereniging van Arts en Auto, Medisch Contact, Nederlandse ZorgAutoriteit, een consultancybureau gericht op gezondheid of het gezondheidsrecht. Dit is je kans om daar eens een kijkje te nemen. 
  • Stap 4: bedenk wat je wilt leren. Zijn er dingen waar je niet goed in bent en waar je mee zou willen oefenen? Of heb je een bepaald coschap gelopen dat je erg leuk vond en waarvan je wilt weten of je dit later wilt worden? Dit kan je keuze beïnvloeden. 
  • Stap 5: weet je het echt niet waar je je keuzecoschap wilt lopen? Praat erover! Er zijn genoeg oudere coassistenten en artsen die al keuzecoschappen hebben gelopen. Zij kunnen je meer informatie geven. Je kunt ook altijd bij de studievereniging informeren of zij je verder kunnen helpen. 

Fase 2: Je keuzecoschap plek regelen

Als je weet wat je wilt gaan doen, is het tijd om aan de slag te gaan. Hierbij het stappenplan hoe je dit precies aanpakt. 

  • Stap 1: zoeken maar. Weet je bij welke afdeling je je coschap wilt gaan lopen? Zoek dan de contactgegevens van de verschillende ziekenhuizen waar jij graag je keuzecoschap wilt gaan doen. Je kunt het beste inzetten op meerdere ziekenhuizen, want er is niet altijd plek in de periode en in het ziekenhuis en op de afdeling waar jouw voorkeur ligt.
  • Stap 2: een mail opstellen. Het is over het algemeen het handigst om te mailen naar de ziekenhuizen. Houd in je mail de volgende punten aan:
    • Op welke afdeling je coschap wilt lopen
    • Op welke datum je wilt beginnen
    • Hoeveel weken je coschap zal duren
    • Of je fulltime of parttime coschap wilt lopen (meestal is dit gewoon fulltime, maar er zijn enkele persoonlijke uitzonderingen)
    • In welk leerjaar je zit en aan welke universiteit je studeert
    • Waarom je graag bij dit specialisme je coschap wilt lopen
    • Je kunt je CV in de bijlage meesturen, maar dit hoeft niet altijd. 
  • Stap 3: je mail verzenden. Als je een nette mail hebt waar alle informatie in vermeld staat, stuur je mail dan meteen naar alle mensen die je wilt bereiken. Het klinkt onaardig, maar in de praktijk zul je van ongeveer 50-75% antwoord krijgen, waarvan een deel daarvan je verzoek direct afwijst. Je kunt dus echt het beste je kansen spreiden. 
  • Stap 4: heb je een coschap plek gevonden waar jij tevreden mee bent? Stel dan de universiteit volgens de door hen opgestelde richtlijnen op de hoogte en zorg dat je ook ingeschreven staat voor dit coschap. Anders krijg je uiteindelijk je studiepunten niet. 

Fase 3: het plan schrijven voor je keuzecoschap 

Gefeliciteerd, je hebt een coschap plek geregeld! Nu moet je aan de bak om een goed plan te schrijven. Waar bij normale coschappen vaak veel al vast ligt, is dit bij keuzecoschappen niet het geval. Hoog tijd dus om een mooi plan te bedenken en noteren. 

  • Stap 1: bedenk voor jezelf wat je precies wilt bereiken en leren. Schrijf dit op. Noteer er ook bij waarom je dit wilt leren en hoe je dat wilt leren.
  • Stap 2: lees de eisen vanuit de universiteit goed door en houd hier rekening mee in je actieplan. 
  • Stap 3: bedenk, eventueel in overleg met je begeleider, wat haalbaar is om te leren in de tijd van jouw coschap. Je kunt wel een lijst met honderd leerdoelen maken, maar dat ga je nooit redden in een coschap van vier weken. Kijk dus goed wat realistisch is in de tijd die je hebt. 
  • Stap 4: maak een globale tijdsplanning. Beschrijf per week wat je gaat doen en wat je daarvan kunt leren. 
  • Stap 5: vaak wil en moet je in een keuzecoschap ook wat verdieping vinden. Maak hier een duidelijk plan voor: wat ga je doen? Ga je een artikel schrijven? Een presentatie geven? Waarover? En wanneer ga je dit maken? Zorg dat je dit duidelijk hebt voor jezelf. 
  • Stap 6: bepaal wat en wanneer je iets beoordeeld wilt krijgen. Zo zorg je dat je je leerdoelen daadwerkelijk zult halen. 

Fase 4: je keuzecoschap zelf

Het is eindelijk tijd om aan je keuzecoschap te beginnen. Leuk! Waarschijnlijk heb je er ook zin in, anders had je dit coschap niet gekozen. Bedenk dat mensen het vaak fijn vinden als jij in hun vakgebied geïnteresseerd bent. Dat komt goed uit, want dat ben je. Met deze laatste stappen maak je je keuzecoschap tot een succes.

  • Stap 1: zorg dat je je beoordelingsmomenten duidelijk hebt. Plan bijvoorbeeld een kennismaking, een tussentijds gesprek en een eindgesprek. Communiceer dit met je begeleider. 
  • Stap 2: houd voor jezelf goed je leerdoelen in de gaten. Jij bent er om iets te leren en je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je het leert. Laat je bijvoorbeeld eens beoordelen om te kijken of je je gewenste vooruitgang boekt. 
  • Stap 3: geniet! Je bent op een plek die je leuk vindt en je leert dingen die je leuk vindt. Hier mag je best van genieten. 

Heb jij nog tips voor keuzecoschappen?