Een lange studie

Iedereen weet dat geneeskunde een lange opleiding is en tijdens je studie kan het nog wel eens voorkomen dat je hebt gevoel hebt dat er geen einde aan komt. Maar geloof het of niet, er komt wel degelijk een eind aan.  Als dat in zicht komt, kan de tijd zomaar voorbij vliegen. Je hebt je al die jaren voldoende vermaakt met je door de berg stof, tentamens en coschappen heen ploeteren. Langzaam komt het besef dat de volgende stap voor de deur staat: wat wil ik doen? Misschien ben jij wel zo iemand die vanaf dag één weet welk specialisme op je lijf geschreven staat en dan voelt het misschien minder als een keuze dilemma. Maar iedereen zal zich wel eens afvragen welke richting hij of zij nu echt leuk vind en wat bij je past. 

Keuzestress

Deze keuzestress kan al eerder in de master ontstaan wanneer je voor keuzecoschappen zelf mag beslissen wat je wil doen. Misschien vind je heel veel leuk en heb je niet genoeg ruimte om alles te doen en zien wat je wil. Of misschien vind je het juist allemaal niet zo leuk en ga je op zoek naar andere opties, bijvoorbeeld buiten het ziekenhuis. Voor de eeuwige twijfelaars onder ons kan dit een enorme uitdaging zijn. Realiseer je dat je in ieder geval niet alleen bent. De studiegenootjes die wél weten wat ze willen, zullen daar meer over praten dan degene die het niet weten, waardoor het kan lijken dat iedereen om je heen meer weet dan jij. 

Je bent niet alleen

Praat er dus eens over! Dan zul je merken dat er veel meer geneeskundestudenten zijn die nog zoekende zijn en wellicht kun je elkaar helpen. Het kan ook helpen om tijdens je coschappen bijvoorbeeld een keer per week stil te staan bij de afgelopen dagen en te bedenken welke elementen je wel en niet leuk vond. Natuurlijk speelt het een rol welke vakinhoudelijke theorie je aanspreekt, maar er is meer dan dat.

Wat vind je belangrijk?

Naast beschouwend versus snijdend, zijn er nog veel meer vragen die je jezelf kunt stellen. Hoe zou je willen dat je dag eruit ziet? Wil je zoveel mogelijk patiëntcontact of vind je dat eigenlijk minder belangrijk? Wil je binnen of buiten het ziekenhuis werken? Hou je juist van de spreekuren en poli’s of van de SEH? Zo zijn er nog veel meer vragen die je kunt bedenken. Ook hierbij kan het helpen om het er met studiegenootjes over te hebben.

Begeleiding

Gelukkig heeft de faculteit vaak meerdere opties om je te helpen bij de keuzetraject. Naast studieadviseurs en mentoren kunnen er nog andere begeleiders zijn. In Utrecht heb je bijvoorbeeld coaches en een organisatie genaamd Career Services die je, naast het helpen schrijven van je CV, ook met alle liefde willen ondersteunen voor je loopbaan keuzemogelijkheden. Het is een proces en je hoeft het niet allemaal direct te weten. Probeer er een avontuur van te maken waar je alleen maar van kan groeien en uiteindelijk kom je echt wel op je plek terecht!

Heb jij al over je opties nagedacht?