Jaar 1 op de universiteit bij geneeskunde. Een van de eerste dingen die je leert is: handen wassen en desinfecteren. Wat vond ik dat kinderachtig. Ik kon toch als kind van 4 jaar al mijn handen onder de kraan houden met een beetje zeep? Dat beeld werd nog eens dubbel zo hard bevestigd toen ik tijdens mijn coschappen merkte dat het handen wassen en desinfecteren vaak wordt vergeten of verkeerd wordt uitgevoerd. Dat wees er voor mij nog eens meer op dat het helemaal niet zo belangrijk is. Begrijp me niet verkeerd, ik was heus wel mijn handen na het plassen en ook wel voor het eten, maar daadwerkelijk zo lang desinfecteren als er voor genoemd staat, dat deed ik buiten de OK eigenlijk nooit. 

Outbreak management team

Ik herinner me ook nog de werkgroepen over het outbreak management team. Daar zaten we dan met zijn allen, na te denken over een uitbraak van schurft in het verpleeghuis of over infectieziektes op cruiseschepen. Ik vond het eigenlijk gek dat zulke slimme en hoog opgeleide mensen zich bezighielden met zoiets kleins. Met één geval van TBC, bijvoorbeeld. En dan dat hele contactonderzoek dat ze gingen doen. Ik twijfelde sterk aan het nut ervan en het leek me dan ook helemaal niks om later in de public health bij de infectieziektebestrijding te werken. Bovendien, dat idee van quarantaine bij een infectieziekte, dat vond ik eigenlijk al helemaal ondenkbaar. Je gaat toch niet thuis zitten als je iets hebt zodat je andere niet besmet? Ik vond het eigenlijk allemaal maar een beetje suf. 

Corona crisis

Nu ik dit schrijf, zitten we middenin de corona crisis. Het outbreak management team werkt super hard om goed onderzoek te doen, zich te verdiepen in wat er bekend is over het coronavirus in de wetenschap en op basis van de nog schaarse gegevens een uitspraak te doen en de regering te adviseren. We zitten massaal thuis. Goed handen wassen was nog nooit zo belangrijk. Premier Rutte roept zelfs het volk momenteel op om goed handen te wassen en om thuis te blijven. 

Helden van de public health

Wat een helden zijn het, die mensen van het management outbreak team. En wat ben ik blij dat ik weet hoe ik goed mijn handen moet wassen. Deze dingen die aanvankelijk misschien suf en zelfs basaal leken, zijn nu belangrijker dan ooit. Ik heb mijn beeld compleet bijgesteld. Ik ben dankbaar voor de vele lessen in het handen wassen en desinfecteren. Het imago van public health is voor mij 180 graden gedraaid. Public health is niet suf, het is essentieel, super belangrijk en het zit vol actie.