Er gaat geen dag voorbij dat corona, het COVID-19 virus onder medici, geen onderwerp is op het nieuws. Zijn het niet de dagelijkse of wekelijkse cijfers, dan gaat het wel over iets wat er aan gerelateerd is. De laatste tijd gaat het steeds vaker over het vaccin tegen corona. Voor- of tegenstander, er valt een hoop te zeggen over dit onderwerp. 

De vragen rondom het corona vaccin

In het ziekenhuis wordt ook met enige regelmaat over het corona vaccin gesproken. Tijdens je coschappen hoor je zowel de verpleging als de artsen hierover spreken. Zou er dan eindelijk een einde komen aan dit nu inmiddels al veel te lang durende geheel? Er wordt gespeculeerd over wanneer het vaccineren daadwerkelijk zal gaan starten en er wordt voorzichtig gesproken over wie hem dan wel of niet zal halen. Het zal je misschien verbazen, maar niet iedere zorgmedewerker is even overtuigd dat hij of zij het vaccin gaat halen. En dat is natuurlijk ook best een ingewikkeld onderwerp, dat je van meerdere kanten kunt belichten. Veel mensen lopen nu tegen een aantal elementen aan wat betreft het corona vaccin:

  1. Is het niet te snel gemaakt?
  2. Is er wel voldoende kennis over de bijwerkingen en lange termijn gevolgen?
  3. Is het vaccin wel veilig en van goede kwaliteit?

Onze medische achtergrondkennis

Alhoewel deze vragen heel logisch en legitiem zijn, hebben wij als geneeskundestudenten wat meer achtergrondkennis over vaccinaties en de gang van zaken rond de ontwikkeling ervan. Wij weten dat er een uitgebreid proces met verschillende stappen wordt gevolgd voor de ontwikkeling van vaccins. Ook weten we dat er verschillende instanties betrokken zijn waarbij gekeken wordt naar veiligheid en effectiviteit en of iedereen zich aan de regels en protocollen heeft gehouden. Maar zelfs met deze kennis is het invoelbaar om te denken dat dit vaccin wel erg snel uit de grond is getrokken. Daar heb je eigenlijk al deels een uitleg, het is namelijk niet vanuit helemaal niets uit de grond getrokken. Er wordt al jaren en jaren onderzoek gedaan naar vaccins en op deze kennis kon worden voortgeborduurd. Daarnaast is er natuurlijk door het wereldwijde aspect van deze pandemie een enorme hoeveelheid aan kennis, kunde en financiële middelen beschikbaar om aan dit vaccin te werken. 

Voorbereiding voor de toekomst

Is dit een manier om iedereen over te halen om het vaccin te halen? Nee, of misschien een klein beetje. Het is ook juist om te zeggen dat het evengoed oké, normaal en gezond is om dingen in twijfel te trekken en om ergens goed over na te willen denken. De kans is groot dat je als coassistent, en zeker als dokter, vragen zult krijgen over vaccinaties. Dus het kan geen kwaad je hier wat in te verdiepen zodat je alvast wat antwoorden klaar hebt liggen en ook voor jezelf goed hebt kunnen nadenken hoe je hier tegenover staat. Vaccinaties of niet, we hopen in ieder geval allemaal dat het snel beter zal gaan en dat we langzaam maar zeker ons normale (of iets wat daarbij in de buurt komt) leventje weer op kunnen pakken.

Hoe denk jij over vaccineren?