Het was het einde van de dag van een drukke poli bij de kindergeneeskunde. Nog één patiënt te gaan en dan zat de dag erop. Ik had eigenlijk vrij weinig zin. Dat werd nog eens bevestigd door het feit dat dit een puber jongen was, zo zag ik in het elektronisch dossier. Zucht. Ik raapte mijn laatste beetje zin bij elkaar en liep met gemaakt zelfvertrouwen naar de wachtkamer om deze jongeman op te halen. 

Topvoetballer in spé

Deze jongen zat in trainingspak te wachten. Een trainingspak van Heracles. Ik riep zijn naam en hij kwam naar me toe gesloft, met zijn vader in zijn kielzog. Zal wel een drukke dag gehad hebben bij het jeugdelftal, schoot meteen door mijn hoofd. Ik was lichtelijk geïntimideerd. Ik had hier gewoon een topvoetballer in spé voor mijn neus! Voor deze jongen was zijn gezondheid nog dubbel zo belangrijk, dus ik besloot mijn beste beentje voor te zetten. 

Ongegeneerd lachen

Ik had mijn anamnese afgenomen en ging over naar de sociale anamnese. “Dus je sport bij Heracles zie ik? Zit je in het jeugdelftal?” De jongen begon wat te grinniken. Zijn vader hield zich echter niet in en liet een bulderlach door de spreekkamer galmen. Ik voelde mijn wangen rood worden en stamelde de vraag wat er eigenlijk grappig was. De jongen vertelde me dat hij gewoon naar de HAVO ging, maar fan was van Heracles en daarom dat trainingspak droeg. Wist ik veel dat mensen dat daadwerkelijk in hun vrije tijd en op schooldagen droegen?

Trots

Naast het gênante moment is mij wel iets belangrijks bijgebleven. Het glimmende hoofd van trots van deze jongen toen ik de vraag stelde of hij in het jeugdelftal speelde. Blijkbaar werd hij al trots van het feit dat iemand überhaupt dacht dat hij daar speelde. Ik was wel blij dat ik, ondanks het beschamende gevoel dat het mij heeft gekost, iemand bijna letterlijk 10 centimeter heb zien groeien van trots. Ik maakte er nog een grapje van toen ik hem bij het afscheid een hand gaf en hem veel succes wenste bij zijn verdere voetbalcarrière. Opnieuw zag ik zijn ogen glanzen van trots. Ik heb deze jongen maar wel mooi een goede dag bezorgd. Dat het mezelf in een lichtelijk gênante positie heeft geplaatst, dat nemen we dan maar voor lief.