Als studenten geneeskunde (of student geneeskunde in spé) hoeven we je natuurlijk niet te vertellen dat de diepvriespizza niet de meest gezonde maaltijd is. Door de hoge hoeveelheid verzadigde vetten en het gebrek aan vezels en vitaminen, is het niet echt een power food maaltijd. Of toch wel? Anderzijds is een lekker vette diepvriespizza op zijn tijd gewoon heerlijk en noodzakelijk.

Zware coschap dag

Wat eraan vooraf gaat: je staat voor dag en dauw op om op tijd op je coschap te zijn. Je propt een ontbijt naar binnen en je gaat in het overvolle OV naar je coschap toe. Als een robot sluit je je aan in de rij voor de kleding en haal je een witte jas. Je zit bij de overdracht. Je doet zaalwerk. Je loopt je poli. Je staat op OK. Je scoort nog even een beoordeling en je werkt aan je praatje. Het is al 3 uur ‘s middags en je broodtrommel is nog steeds vol. Nog geen tijd gehad om te lunchen. Dat doe je dan maar snel lopend richting een grote visite. Je rondt wat administratie af. Je gaat naar de middagoverdracht. Je hoopte dat die op tijd klaar zou zijn, zodat je precies je trein kon halen. Helaas, je bent 2 minuten te laat en staat bijna een volledig half uur in the middle of nowhere op de volgende trein te wachten. Je had naar de wc moeten gaan in het ziekenhuis. Dan maar even die blaasspieren trainen en thuis gaan. Het is al donker als je de sleutel in het slot van je voordeur draait. Je huisgenoten zijn allang uitgegeten en in de sportschool, op de bank, bij vrienden of op een borrel te vinden. Je hebt totaal geen zin meer om je gezonde maaltijdsalade in elkaar te draaien. Dan maar een pizza uit de vriezer halen en in de oven gooien. 

De voordelen van een diepvriespizza tijdens coschap

Niet elke dag loopt natuurlijk zo als boven geschreven scenario. Maar, zulke dagen zitten er zeker wel tussen. Soms wordt er van geneeskundestudenten en coassistenten al vrij veel verwacht. Dan is het je coschap overleven een dagtaak. En het is logisch dat je thuis niet altijd meer alle energie hebt om een voedzame, vezelrijke maaltijd vol vitamientjes te maken. Daarom heeft een diepvriespizza grote voordelen op een dag als deze. Het koken kost je bijna geen energie. Je maaltijd is binnen no time klaar, wat vooral handig is als je heel laat thuiskomt. Je hebt bijna geen afwas, dus na het eten kan je zo je bed in duiken of lekker een serie gaan kijken. In andere woorden, je houdt iets heel kostbaars, en tijdens coschappen een schaars goed, over: tijd. Tijd om even tot jezelf te komen.

Rustmomentjes pakken

Natuurlijk is dit geen oproep om elke dag diepvriespizza’s te gaan eten. Het is echter wel een oproep om lief voor jezelf te zijn en goed voor jezelf te zorgen. En daar hoort natuurlijk ook een gezonde levensstijl bij, maar je kunt nou eenmaal niet altijd alle ballen hooghouden. Ook coassistenten zijn maar mensen. Zorg dus dat je regelmatig je rustmomentjes pakt. En als jij die creëert door jezelf zo nu en dan een keer een kant en klaar maaltijd voor te schotelen, is dat echt helemaal prima. Het is zo belangrijk om goed op jezelf te passen. Dan pas kan je ook goed voor anderen zorgen.