Coschappen hebben we lang gratis en voor niets gelopen. Dat was op zich logisch, want er was studiefinanciering. Toen dit wegviel, werd het voor de student geneeskunde toch wel een stukje lastiger. Je coschappen kosten veel tijd en hoewel je soms opeens een paar weken vrij bent, zul je de meeste weken behoorlijk wat uren in het ziekenhuis doorbrengen. Een bijbaantje is hierdoor niet altijd haalbaar. Als je ouders je niet financieel kunnen ondersteunen, ben je dus al snel aangewezen op Ome DUO die jou tegen nul procent rente met één druk op de knop een mooie lening kan geven. Dat is fijn, want dan kun je in elk geval ergens wonen en eten betalen. Toch voelde het een beetje dubbel, hard werken, veel uren maken en niks verdienen, maar ondertussen wel erg veel moeten lenen en steeds meer nullen achter het bedrag van je studieschuld zien verschijnen. Gelukkig zijn er een aantal coassistenten geweest die zich hard hebben gemaakt voor de vergoeding. We krijgen nu 100 euro per maand in de meeste ziekenhuizen!

Dankbaar voor de coschap vergoeding 

Laat ik maar met de deur in huis vallen, ik ben gek op geld verdienen. Zodra er een financiële vergoeding bij komt kijken, is mijn aandacht gewekt. Dat is altijd zo geweest. Klusjes voor extra zakgeld, een bijbaantje, ik vond vaak wel een manier om een paar centjes extra te verdienen. Ik was dan ook maar wat dankbaar toen ik erachter kwam dat de coschappen ons wat geld gingen opleveren. En ik was enorm trots toen mijn eerste coschap vergoeding (23 euro) op mijn rekening werd bijgeschreven. Het voelde toch een beetje als mijn eerste echte salaris. Ik ben dan ook enorm dankbaar voor deze coschap vergoeding en voor de mensen die daar zo hard voor gestreden hebben.

De andere kant van de vergoeding

Aan de andere kant, van 100 euro per maand kun je nog geen studentenkamer betalen. Als je zuinig bent, kun je er wel je boodschappen voor een maand voor doen. Maar aan je zorgverzekering ben je nog meer kwijt. Als je 100 euro in perspectief zet, is dat €4,60 per gelopen coschap dag. Laten we er vanuit gaan dat je zo’n 8 uur per dag aanwezig bent en werk levert, dan komt dit dus neer op 58 cent per uur. Dan kunnen we wel betere bijbanen bedenken. Het is dubbel, omdat we enerzijds weten dat we straks echt genoeg gaan verdienen om die studieschuld van tienduizenden euro’s terug te kunnen betalen. En we weten ook dat we echt niet elk moment van de dag nuttig bezig zijn. Maar anderzijds, zijn werknemers die in dienst zijn wel echt 8 uur per dag efficiënt aan het werk? Waarschijnlijk niet. 

Coschap vergoeding nog niet op rolletjes 

Bovendien is er nog geen vergoeding mogelijk bij een coschap bij een huisartsenpraktijk of bij de GGZ. En niet alle ziekenhuizen zijn even nauwkeurig in het uitkeren van de vergoeding. Dit is lastig, want meestal voelt het niet zo comfortabel om er een groot punt van te maken dat je je geld nog niet hebt. Anderzijds heb je hier wel gewoon recht op. De coschap vergoeding loopt dus nog niet helemaal op rolletjes. Gelukkig wordt hier hard aan gewerkt, onder andere door DeGeneeskundestudent. Laten we hopen en ervoor strijden dat de coschap vergoeding in de toekomst voor alle coassistenten gemakkelijk toegankelijk is. En als er een keer een paar eurootjes bovenop komen, hoor je mij ook niet klagen. 

Wat vind jij van de coschap vergoeding?

De getallen uit deze blog zijn afkomstig van DeGeneeskundestudent.