Een bullet journal. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Vooral voor de vrouwen onder ons, pinterest staat vol met mooie plaatjes van de meest prachtige bullet journals. Voor degenen die niet weten wat het is: het is een soort dagboek, waarin je zelf bepaald hoe het boek er vanbinnen uitziet. Je kan er een agenda pagina in maken, een to do lijst, je doelen erin zetten en bijhouden hoeveel water je hebt gedronken op een dag, welke netflix series je nog wilt kijken, kladpagina’s en ga zo maar door. 

Bullet journal in de praktijk 

Mij leek het altijd wel wat, zo’n enorm georganiseerd leven en dat allemaal met behulp van slechts één opschrijfboek. Dus begon ik maar weer eens enthousiast aan de mooiste pagina’s. Wat in de praktijk natuurlijk niet vol te houden bleek. Want na een week liep ik alweer achter met al die mooie agenda pagina’s aanmaken. Of was ik alweer drie dagen vergeten bij te houden of ik wel twee stuks fruit had gegeten. En dan stopte ik er maar weer mee. 

Bullet journal tijdens wetenschapsstage

Totdat ik aan mijn verplichte wetenschapsstage van het laatste jaar van geneeskunde begon. Ik vond het maar wat moeilijk om overzicht te houden. Ik had sommige dagen geen idee hoe ik het aan moest pakken. Ik wilde ook graag bijhouden wat ik allemaal al wel had gedaan. En ik merkte dat het schrijven maar niet wilde vorderen, terwijl  me dat normaal gesproken vrij makkelijk afgaat. Ik struikelde over woorden, bleef maar zinnen knippen en plakken en had geen idee van de structuur die ik in de tekst wilde aanbrengen. Het bleef maar rommelig en het liep niet lekker. Ik had behoefte aan een ouderwets stuk papier. Dus besloot ik een bullet journal te maken voor mijn wetenschapsstage.

Even op een rijtje wat voor mij de voordelen waren van zo’n bullet journal

 • Je creëert overzicht;
 • Je maakt een duidelijke planning voor jezelf;
 • Je kan makkelijker naar concrete leerdoelen toewerken;
 • Je krijgt inzicht in je leerdoelen;
 • Je kan afspraken met begeleiders niet meer vergeten;
 • Je hebt de kans om op papier de belangrijkste punten van je tekst te schrijven;
 • Je kan op papier je outline verder uitwerken of aanpassen;
 • Je komt erachter wat je nog mist aan informatie en wat je nog moet opzoeken;
 • Je kan alles makkelijk nazoeken, want het staat op papier en allemaal bij elkaar in één boekje.

Welke pagina’s had ik in mijn bullet journal gemaakt:

 • Openingspagina:
  • Vraagstelling;
  • Globale schema;
 • Pagina met leerdoelen;
 • Pagina met vereiste beoordelingsformulieren;
 • Pagina met eisen voor het verslag;
 • Wekelijkse pagina’s:
  • Agenda met per dag een to do lijst;
  • Logboek;
  • Leerdoelen voor die week;
 • Kladblok, dit gebruikte ik om met de hand outlines te schrijven, vragen op te schrijven en aantekeningen te maken. 

En als laatste aantekening: mijn pagina’s waren totaal niet mooi, want dan zou het voor mij nooit haalbaar zijn geweest. Wees dus lief voor jezelf en accepteer het als niet elke pagina tot in de puntjes versierd is met bloemen, stethoscopen, herfstbladeren of andere mooie afbeeldingen. Het doel is dat het overzicht creëert. En als je er wel een mooie versierde pagina van wilt maken, dan mag dat natuurlijk ook altijd. Het is jouw bullet journal. 

Hoe creëer jij overzicht tijdens een wetenschapsstage?