Bijbaantjes

Ongeveer iedere geneeskunde student heeft ergens tijdens zijn of haar studie een bijbaantje. Het is ook heel normaal om een bijbaantje te hebben als student. Tijdens de bachelor is het nog redelijk te combineren. Je hebt als geneeskundestudent gemiddeld meer lesuren dan andere studenten, maar de avonden en weekenden heb je nog wel tijd om te  werken. Tijdens de master wordt het al iets anders, althans dat vond ik persoonlijk. Ik ken nog genoeg studiegenootjes die tijdens de coschappen een bijbaan hebben en daar heb ik enorm veel respect voor. Naast de toch wel lange dagen in het ziekenhuis nog een bijbaan hebben, kan een flinke uitdaging zijn. Hoewel ome DUO natuurlijk bij kan springen, hebben veel studenten de voorkeur om zelf geld in het laatje te brengen. Maar naast het geld dat een rol speelt, zijn er ook zeker andere beweegredenen voor dat bijbaantje.

 

Een medische bijbaan

Als geneeskundestudent heb je aardig wat baantjes te kiezen die een link hebben met de gezondheidszorg. Je kunt als ondersteunend personeel gaan werken op een afdeling.  Je werkzaamheden bestaan dan uit spuiten bijvullen, medicatie bijvullen, de afdeling netjes houden et cetera. Je kunt ook meer medische handelingen doen, zoals de controles (bloeddruk, glucose etc). In de huidige pandemie, kun je vanuit onze positie goed helpen bij het vaccineren bijvoorbeeld. Genoeg te doen dus. Deze medische bijbaantjes zijn enerzijds handig omdat deze sector je aanspreekt, maar anderzijds ook voor relevante kennis en ervaring. Dit staat namelijk wel mooi op je CV.

 

Een gevuld CV, de gouden standaard?

Over het CV zal gesproken worden, of je het wilt of niet. Er is best veel te zeggen over hoe wel of niet belangrijk je CV is, met name over wat daar allemaal op staat. Ik had zelf tijdens de bachelor al het idee dat mijn CV belangrijk was. Ik kreeg de indruk dat je niet snel genoeg kon beginnen aan het vullen van je CV. Artikelen, commissies, medische bijbanen, hoe meer hoe beter. Zoals gebruikelijk in de geneeskunde cultuur, kun je elkaar hier ook over opjutten. De geneeskunde kan al best een beetje een streef cultuur zijn, waarbij iedereen graag het beste wil doen. Dit hoeft helemaal niet erg te zijn, maar als je dingen gaat doen die je niet leuk vind of eigenlijk niet ziet zitten, gaat het natuurlijk zijn doel voorbij. Volgens traumachirurg Marijn Houwert is het zelfs tijd om het tij te keren

Het perfecte geneeskundestudenten CV

Probeer rustig na te denken voordat je ergens aan begint. Lijkt dit je echt leuk? Zie je het zitten? Wat denk jij dat een arts een goede arts maakt? Hoort baan X of artikel Y daarbij als een vereiste? Natuurlijk kan het goed zijn om buiten je comfortzone te gaan of een stapje extra te zetten, maar het hoeft niet. Je hoeft niet alles te doen wat anderen ook doen, omdat je denkt dat het je gaat helpen bij je sollicitatiegesprekken en je banenkans Steek jij veel liever tijd in een sport of iets creatiefs? Doen! Als jij dingen doet omdat iemand anders dat ook doet, prikt iemand daar bij een sollicitatiegesprek dwars doorheen. Als jij vol passie praat over je unieke hobby of een sport die je altijd met veel plezier hebt gedaan, zul je dat uitstralen. De kans is groot dat je daarmee een betere indruk maakt.

Vraag

Maak jij je wel eens druk om je CV?

Succesvol coschappen lopen
Nu verkrijgbaar