Een wetenschapsstage is een onderdeel van elke studie geneeskunde, maar het is totaal anders dan de andere coschappen die je loopt. Je kan niet de hele dag achter die ene arts aanlopen, er staan geen poli’s voor je ingepland en er is geen duidelijke start en afsluiting door middel van een overdracht. Bereid je maar voor op heel wat uurtjes in je eentje achter je computer. 

Een wetenschapsstage is natuurlijk een belangrijk onderdeel van de studie geneeskunde, maar het kan soms ook wel een beetje eenzaam voelen. Je doet het immers helemaal alleen. 

Daarom hier 7 tips om met eenzaamheid tijdens je wetenschapsstage om te gaan: 

  1. Samen lunchen. Plan met iemand samen een pauze en ga dan even samen lunchen. Desnoods via skype, zoom of whatsapp beeldbellen. Zo heb je wat aanspraak. 
  2. Op de uni gaan werken. Vaak kom je hier andere studenten tegen met wie je dan ook even over je onderzoek kan sparren. 
  3. Spreek bij iemand af om samen te studeren/werken. Het maakt dan niet uit of je hetzelfde doet of niet, je bent in elk geval samen aan het werk. 
  4. Samen met iemand naar de uni/ub fietsen. Zo heb je onderweg aanspraak en heb je een duidelijk begin- en eindmoment. 
  5. Ga eens langs bij opa en/of oma! Gratis kopje koffie/thee, gratis gezelligheid voor allebei en een fijne verandering van werkomgeving. Plus, je opa en/of oma is dan ook minder eenzaam. 
  6. Kijk of je deel kunt nemen aan de geplande overleggen en meetings van de afdeling waar jij stage loopt. Naast een beetje aanspraak kan je er ook weer wat inspiratie opdoen! 
  7. Besef dat in je eentje werken met alle vrijheid van dien een luxe is. Geniet van de stille momenten waarin je geconcentreerd kunt werken, zonder een rumoerige artsenkamer of cohok op de achtergrond waar iedereen aan het overleggen/bellen is.