In onze vorige blog over duurzaamheid tijdens coschappen las je al dat ik tijdens een gemiddeld coschap dagelijks tientallen keren een gebroken milieu hart oploop. Het is belangrijk om hygiënisch en steriel te werken in een ziekenhuis, dus bij een groot deel heb ik mij voor nu neergelegd. Mocht ik ooit een hoge pief van een of andere belangrijke vereniging worden, dan pakken we dat wel aan. Maar, gelukkig kun je zelf ook je steentje bijdragen om je coschappen wat duurzamer door te komen. Lees hier onze tips.

Tips

  1. Neem je eigen koffiebeker mee. Zeker als je de hele dag op zaal zit, kan je prima uit een herbruikbare beker drinken. Vaak staan er ook mokken in de keukenkastjes bij de koffieautomaat. Dit scheelt al snel een stuk of vijf plastic bekertjes per dag.
  2. Ook een waterfles kun je natuurlijk gewoon meenemen. Dat scheelt eveneens de benodigde hoeveelheid aan plastic bekertjes.
  3. Neem je eigen lunch mee in een broodtrommel of herbruikbaar bakje. Dit scheelt niet alleen kilo’s verpakkingsmateriaal, maar ook geld. 
  4. Print alleen wat echt noodzakelijk is. Als je dingen digitaal kunt noteren, doe dit dan ook digitaal. Papier lijkt oneindig beschikbaar, maar is echt een kostbaar goed. 
  5. Zorg voor een herbruikbare verpakking van je jaszaksnacks. Of nog beter: stop een banaan in je zak. De schil is helemaal verteerbaar. Als er een GFT prullenbak is, gooi hem dan daar in weg. 
  6. Ontbijt je in de trein? Met een herbruikbare yoghurtbeker bespaar je heel veel verpakkingen. Zo hoef je niet meer de bekertjes met cruesli te kopen die je na eenmalig gebruik weggooit. 
  7. Sta je op de poliklinische OK? Vaak heb je dan meerdere ingrepen meteen na elkaar. Dan kun je je mondkapje ophouden, dit bespaart weer mondmaskers
  8. Handschoentjes hoef je niet aan te trekken als je alleen maar over de schouder van de arts meekijkt. Als je zelf aan de bak moet, kun je ze natuurlijk beter wel aandoen. 
  9. Let op de temperatuur in de ruimte. Op OK moet het nou eenmaal een beetje koud zijn, maar in de artsenkamer op zaal of op de poli is die temperatuur van 16 graden in de zomer en 25 graden in de winter echt niet noodzakelijk. De verwarming een graad lager of de airco een graad warmer kan al veel verschil maken. 
  10. Computers hoeven niet de hele nacht aan te staan als er niemand werkt, laat staan een heel weekend. In de huisartsenpraktijk bijvoorbeeld kunnen ze dus prima uit. Dit geldt ook voor lampen. 
  11. Ga je met de auto naar je coschap? Kijk of je kunt carpoolen met andere co’s. Scheelt zo weer een paar kilo’s CO2 uitstoot en het is goedkoper en gezelliger. 
  12. Als je coschap op fietsafstand is of met het OV goed te bereiken is, is dit natuurlijk de beste manier om die kant op te gaan. 
  13. Let een beetje op het verbruik van materialen en wees oplettend in wat je zelf doet en gebruikt. 

Groen je coschappen lopen

Als we met zijn allen een beetje opletten, worden wij wellicht de generatie dokters die niet alleen met medisch goede, maar ook met duurzame oplossingen komt. Het is tenslotte zo dat een gezonde woon- en leefomgeving bijdragen aan een goede gezondheid. En dit bereiken we door samen net dat stapje te zetten richting de duurzaamheid. 

Wat doe jij om je coschappen zo groen mogelijk te lopen?

Succesvol coschappen lopen
Nu verkrijgbaar